Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването

МЗ: Издават зелен сертификат след първата доза ваксина, до понеделник няма да глобяват нарушителите

До неделя включително при установяване на нарушения в търговските обекти, в които според новата заповед на здравния министър Стойчо Кацаров може да се влиза само със зелен сертификат, няма да бъдат налагани глоби. Това обявиха от министерството на здравеопазването на пресконференция днес.

„Взехме решение, че до понеделник при проверка от структурите на РЗИ при установяване на нарушения ще се издава само предписание. Това е един период, в който да може да се тества системата и тя да влезе в сила от понеделник“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Взето е и още едно решение – за служителите във въпросните търговски обекти, където се изисква здравен сертификат, да бъдат осигурени безплатни тестове.

„Искаме да помогнем и на обектите, които трябва да отговарят на тези изисквания и на техните служители. На хората, които не притежават зелен сертификат, ще им предоставим безплатни антигенни тестове. За да може да не се чудят кога и къде да се тестват преди работа, те ще могат да се тестват на място“, каза още зам.-министър Златанов.

По-рано днес в своя позиция до медиите от Българската ритейл асоциация настояха за 35 дни отсрочка преди влизане в сила на изискването за зелен сертификат, за да може бизнесът да се подготви за новите мерки.

Сертификатът за преболедуване се удължава от 6 на 12 месеца и още днес заповедта ще бъде коригирана. Освен това за нуждите у нас документът за поставяне на първа доза ще е валиден като сертификат в рамките на месец до поставянето на втора доза. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров.

Проф. Кацаров отбеляза, че към момента има голям интерес към еднодозовата ваксина, но това е „административно предизвикан избор“ и затова се налага мярката с използването на междинния документ.

„Това не е българска иновация в този подход“, подчерта министърът, като допълни, че в ред европейски държави се прилага това.

„Информационно обслужване“ работят по това в петък или най-късно в понеделник
националната информационна система да издава сертификат и на преболедували,
които са били установени с антигенен тест“, каза още здравният министър.

Той обяви, че няма намерение да се въвежда задължителна ваксинация за служителите в държавната администрация. Само за някои от тях обаче ще се изисква да имат отрицателен PCR тест.

„Появиха се информации, че ще се ваксинират хората в администрацията. Ние не го предвиждаме. Предвиждаме хората, които са на гише, които работят с други хора, за тях да се осигури тестване – с антигенен тест или PCR тест. Защото целта на тези мерки е да се спре разпространението на заразата“, каза Кацаров.

Кацаров беше категоричен, че „е в разрез с етиката на медицинската професия“ да излагаш на риск живота и здравето на пациентите си.

„Въпросът не е на мерки, въпросът е на медицинска етика – да не допуснеш това нещо“, подчерта министърът по адрес на здравните работници, които отказват да се ваксинират

Здравният министър отново подчерта, че единствената алтернатива на здравните сертификати е пълен локдаун.

„Правим всичко възможно да не повтаряме локдауните от миналата година. Те се отразиха изключително тежко и ефектите от тях до сега не могат да се преодолеят“, каза министър Кацаров.

Той призова „да се стегнем“ и да спазваме мерките.

По думите на проф. Темелков от „Александровска“ болница ситуацията е много тежка и всички имаме вина за това.

„Пациентите пристигат в болницата доста късно и почти 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания. В обществото се е загубила връзката между мероприятията за профилактиката и пациентите, които стоят дълго време вкъщи. Повечето от тях се лекуват сами вкъщи твърде дълго и това води до тежкото състояние, в което постъпват в спешните отделения“, коментира той.

Праофесорът обясни, че отделенията в болниците са създадени на базата на щатна бройка медици за лекуването на определен брой пациенти. За да се разширят, имат нужда от допълнителен персонал от други болници. Работещите сега са на края на силите си, но въпреки това той смята, че ще издържат. Според него това са двата основни проблема – претовареният персонал и пациентите, които пристигат в болницата на доста късен етап от болестта.

- реклама -