Мюсюлманите посрещнаха Курбан Байрам на открито

При строги мерки за безопасност мюсюлманите посрещнаха Курбан Байрам. Заради пандемията от коронавирус и удължената противоепидемична обстановка молитвите отново бяха на открито със спазване на социална дистанция.

В Кърджали над 1 000 вярващи се включиха в голямата молитва за празника Курбан Байрам, която се проведе на футболно игрище край Водното огледало.

Сред молещите се бяха генералния консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и кметът на Кърджали Хасан Азис. Заради опасността от зараза с коронавирус богомолците бяха с маски, а между молитвените килимчета имаше разстояние от 1,5 метра.

„В град Кърджали, в централните ни джамии, предприемаме такива мерки, както по време на Рамазан Байрам, спазваме социалната дистанция от метър и половина. Всички вярващи идват с маски, тези, които нямат, ние сме  осигурили маски за тях. Родителите, възрастните от нашите семейства ще покажем необходимото уважение към тях, тоест целуване на ръце, но към по-големите, на които целувахме ръце досега, задължително ще им казваме само честит Байрам“., обясни районният мюфтия Бейхан Мехмед:

За празника вече са приготвени 210 курбана за нуждаещите се в област Кърджали. Още 2 000 души ще получат консервирано месо по инициатива на Районното мюфтийство.

- реклама -