Рамазан
сн. БГНЕС

Мюсюлманите посрещат Рамазан при затворени джамии, спряха влизането на хора от Турция

Джамиите у нас ще останат затворени за Рамазана заради разпространението на новия коронавирус.

Свещеният за мюсюлманския свят месец тази година започва на 24 април.

Главно мюфтийство издаде заповед, с която се затварят храмовете, няма да има посещения, а самите молитви ще се предават по интернет. Вярващите не трябва да се събират за молитва в петък, който е основният молитвен ден за мюсюлманите.

сн. БГНЕС

Събирането на големи вечери и фамилии се препоръчва да бъде в тесен кръг. Ифтарът или раздаването на храни – да бъде пакетирано, с възможност за дезинфекция на пакетите и да се раздават само на крайно нуждаещите се.

В четвъртък министърът на здравеопазването издаде заповед, с която въведе временна забрана за влизане на територията на Република България на лица и пътни превозни средства, влизащи от Република Турция през следните граничните контролно-пропускателни пунктове: Лесово – Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле, Малко Търново.

Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии. Забраната е в сила от 00:00 ч. на 24 април до 23:59 ч. на 26 април.

Турция се намира в тежко състояние по отношение на заболяването. Общият брой на жертвите на пандемията в съседната ни страна надхвърли 2140 случая.

- реклама -