жена с бурка

Мюфтийството скочи срещу забраната за носене на бурки

Остра реакция от страна на главното мюфтийство предизвика приетата вчера от депутатите забрана за носене на бурки.

От Висшия мюсюлмански съвет излязоха с декларация, в която изразяват дълбокото безпокойство на цялата мюсюлманска общност в страната. В нея се напомня, че според Корана и религията, мюсюлманските жени са длъжни да покриват лицата си.

От мюфтийството заявават още, че със забраната у нас се внася нарастващата ислямофобия в глобален план. Ограничението за мюсюлманките те приемат за нарушаване на религиозните им права и тълкуват като противоконституционен акт. „Защитата на националната сигурност и обществения ред е само предтекст, с който да се оправдае популизма на определни кръгове и партии“ – твърдят от мюфтийството.

Те декларират, че са обезпокоени от действията на общините, които забраниха носенето на бурки и други аксесоари, покриващи лицето. „С нормативните си документи те накърняват религиозните права и чувства на мюсюлманите, налагайки забрана и санкция за носенето на определени дрехи, покриващи лицето. Защото според определени сунитски канонични тълкувания това е религиозна разпоредба и задължение за мюсюлманките“, пишат от мюфтийството.

В декларацията се напомня и Възродителния процес, наречен „мракобесни времена“. Забраната за носене на бурка носи и опасност „да се заличат положените през последните 26 години общи огромни усилия по пътя към изграждането на демокрацията.“

В заключение от мюфтийството заявяват, че ще отстояват човешките и най-вече религиозните права, вековните традиции и идентичност на мюсюлманската общност в България.

- реклама -