Гърция

МВР за опашките на Кулата: Не може да се прави компромис със сигурността, облекчават трафика през ГКПП-та

Опашките на българо-гръцката граница на КПП Кулата-Промахон, характерни за последните 10-ина дни, се стопиха.

Днес инспекция на граничния пункт днес направи и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Знаете, че контролът се извършва за гръцкото ГКПП. Тук има 8-10 коридора за преминаване, а там има значително по-малко. Ние можем да пуснем на излизане максимум 4 и един за товарни автомобили. Огледах нещата и още в неделя изпратих Кичиков да дойде на място.

Това, което ще направим, е да пуснем допълнително хора. Дирекция „КИС“ ще заведат организацията да пуснат модули, които да могат извън КПП-то да обслужват автобуси на място. Това ще повиши пропускаемостта”, каза министърът на вътрешните работи, предаде БГНЕС.

„При желание от гръцка страна се надяваме да има по-добра организация, разбирам, че всички пътуващи са затруднени, но сигурността е много важна. От вчера имаме случай, при който на вход в камион с дини са намерени 5 нелегални мигранти. Това е втори такъв случай – с дини, но и с мигранти.

Ние от МВР ще направим всичко възможно да облекчим трафика на ГКПП-тата. Ще има отделно хора преди пункта, които да насочват трафика – на коридор за граждани от ЕС, за граждани от трети страни и за камиони.

Искам да призова гражданите да носят всички документи, които са необходими. Когато всичко е подготвено една проверка протича за 10-15 мин. не повече.

Колегите са изключително подготвени, те разпознават фалшивите документи.

За сметка на трафика не трябва да правим пробив на сигурността.

Организация вече е създадена след минало седмичните проблеми.

Тази година в този период, сравнено с миналата година по същото време, трафикът на „Кулата“ се е увеличил с 25%, а 65% са били с малолетни или непълнолетни.

Ще направим така, че колегите да обработват няколко автомобила едновременно с мобилни устройства. По отношение на товарния трафик – има ограничения през летния сезон, така че това облекчава трафика”, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„За да е непрекъсваем процесът трябва и от гръцка страна да се подобри инфраструктурата.

Искам да се обърна към гражданите – ние правим всичко възможно на пресцентъра на сайта ни да подаваме информация какъв е трафикът.

Това може да е ползвано от гражданите още преди да тръгнат към пункта. Затова ще има постоянна информация”, добави министърът на вътрешните работи.

- реклама -