МВР ще рови из личните пощи и ще ни следи

МВР ще разполага с възможност да ползва данните от предприятията, предоставящи обществени и електронни съобщителни мрежи, когато е налице обосновано предположение, че изчезнало лице е станало или може да стане жертва на тежко престъпление (убийство, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, трафик на хора). Това решиха депутатите, като приеха на първо четете поправки в Закона за електронните съобщения, внесени от правителството по предложение на вътрешното министерство.
Право да следят пощата ви и да ви подслушват ще се дава след разрешение от председателя на районния съд или упълномощен от него съдия. Органите, които могат да искат данни, са ГД „Полиция“, ГДБОП, Гранична полиция, областните дирекции на МВР, както и държавна агенция „Разузнаване“.
Според Красимир Янков от БСП се създават предпоставки за злоупотреба и приетите текстове са първо стъпка към ограничаване на правата на гражданите и по тях трябва да се произнесе КС.Зам.- вътрешният министър Красимир Ципов увери, че въобще не може да се говори за полицейски произвол, защото става дума за мотивирано искане и рарешение от съда.

 

В мотивите си правителството посочва, че с промените компетентните органи ще използват в оперативно-издирвателната си дейност възможностите на съвременната съобщителна техника и технологии, без да нарушават конституционно установените права на гражданите.

Одобрените поправки предвиждат данните от предприятията, които предлагат обществени електронни съобщителни мрежи и услуги и които се съхраняват за срок от 6 месеца, да се предоставят за нуждите на националната сигурност.

- реклама -