МВР шефът за блокажа за Шенген: Вместо солидарност получаваме дискриминация

Вместо европейска солидарност, получаваме дискриминация и пренебрежение. Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи. Не сме готови да платим такава цена. Това се казва в позиция на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Поводът е решението на Нидерландия да блокира присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Нидерландия блокира приемането на България в Шенген

Той припомня, че

трима наши гранични полицаи загубиха живота си,

за да запазят сигурността на Съюза. „Изключително обидни са внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата. Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди! Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена“, заявява Демерджиев.

„Република България е пълноправен член на Европейския съюз, който полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си.

Българските сили за сигурност всеки ден с телата си пазят спокойствието

на всички европейски граждани, в това число и нидерландските, на най-тежката сухопътна външна граница на Европейския съюз. Въпреки засиления миграционен натиск – 4 пъти по-висок от миналогодишния“, заявява силовият министътр.

Вътрешният министър е категоричен, че през последните месеци страната ни е положила изключителни усилия,

за да отговори на всички изисквания на европейските си партньори.

„Страната ни успешно премина през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия. И двете приключиха с доклади, които категорично посочват, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство“, казва Демерджиев.

 

- реклама -