МВР шефът: Не бих арестувал Борисов без доказателства

МВР шефът: Не бих арестувал Борисов без доказателства.

„Аз съм последният човек, който може да бъде заподозрян в работа с ГЕРБ. Учуден съм защо Бойко Рашков първо не проведе разговор с мен, преди да проведе разговор с медиите“.

Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той подчерта, че не е пристрастие към една или друга

политическа сила професионалната му оценка за ареста на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, извършен от бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков:

„Не бих направил арест, ако не съм убеден, че са налице всички предпоставки за това и нямам стабилни, сериозни и солидни доказателства. Целта на един арест не може да бъде самоцел, а да бъде първа стъпка към едно сериозно разследване, което да доведе до изправяне на този човек пред съда и до наказание.

Когато един арест се случи по начина, по който протече

този арест, ефектът е точно обратен. Няма никакъв смисъл да превръщаме хора, които трябва да бъдат внимателно разследвани, в жертва“.

Министър Демерджиев заяви, че МВР няма да оттегли

жалбите срещу решенията на съда, който обяви арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова за незаконни.

„За 3 месеца могат да се развият много разследвания и да се съберат много доказателства от полицията, така че след тези 3 месеца да има сериозни образувани производства срещу хора, стоящи изключително високо в йерархията.

Нататък има само един път – да ги внесем в прокуратурата,

но ще ги внесем в прокуратурата, когато сме събрали доказателствен материал, който не може да бъде заобиколен. Разговаряли сме с правосъдния министър Крум Зарков, че по линия на

правомощията му той ще може и ще упражни надзор

какво се случва с тези дела, когато влязат в прокуратурата – дали се работи по тях, или ще бъдат сложени на трупчета“, категоричен беше служебният министър на вътрешните работи.

Във връзка със случая с магистрала „Хемус“ Иван Демерджиев

заяви, че има един обвиняем и две съдебни производства, но подчерта, че целият случай е много по-мащабен от тези две съдебни производства:

„Като не ги търси прокуратурата – трябва да ги търси полицията, а не ги е потърсила достатъчно активно. От встъпването ми в длъжност проверих по какво се работи, извикал съм работещите по случая служби,

дадох указания по какво не е работено достатъчно,

влязохме във взаимодействие с НАП по този въпрос и ви уверявам, че доста енергия ще се влее по тази тема и ще има развитие“.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи подчерта, че служебното правителство не е ревизионно, а е правителство, от което се очакват „действия по стабилизиране на ситуацията“.

„Не мога да си позволя да ревизирам никого, защото

за мен е по-важно как работя аз от първия ден, в който съм встъпил. Никой не ми е поставил такава задача“.

- реклама -