акция акция, битова престъпност,
сн. БГНЕС

МВР с операция „Респект“ за протестите

МВР с операция „Респект“ за протестите.

инистерството на вътрешните работи (МВР) започва проверка заради публикации в социалните мрежи, в които се призовава към ескалация на напрежението по време на планираните тази седмица протести.

Целта е незабавно да се установят лицата, които приканват към противоправни действия, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На уточняващ въпрос за кои демонстрации – тези в подкрепа на правителството или тези против кабинета става дума, от МВР заявиха, че проверката ще обхване всички насрочени събития.

„МВР зачита правото за свободно изразяване на гражданска позиция, като ще изпълни безкомпромисно задълженията си по закон за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения“, пишат още от ведомството.

Тази седмица парламентът трябва да обсъди (на извънредно заседание във вторник) и да гласува (сряда или четвъртък) внесеният от ГЕРБ вот на недоверие, който по предварителни заявки ще бъде подкрепен от ДПС, „Възраждане“ и останалите след разцеплението в „Има такъв народ“ депутати.

Още миналата седмица, след като по искане и с подкрепата на същите партии беше отстранен председателят на парламента Никола Минчев, във фейсбук бяха организирани митинги в подкрепа на правителството за понеделник (20-и), вторник (21-и) и сряда (22 юни), които ще се проведат пред Народното събрание.

В понеделник вечер за 18 часа пред президентството е насрочен „Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията“, организиран от инициативата „Правосъдие за всеки“.

Протест с искане за оставката на кабинета на Кирил Петков организират и от „Възраждане“. Те ще се съберат във вторник също пред парламента.

Междувременно от гражданското сдружение БОЕЦ съобщиха за тяхна информация, че ДПС организират свои симпатизанти да дойдат да подкрепят протеста на проруската партия.

- реклама -