МВР „респектира“ протестиращите – полицаите с инструкции как да ги контролират

МВР „респектира протестиращите“.Министерството разпраща разпореждания до своите служители по места, в който те биват инструктирани да контролират потокът на протестиращи, които пътуват към столицата. В указанията прави впечатление, че има изискване към информацията да бъде описано и в кой от протестите ще участват гражданите – „За“или „против“ кабинета.

Ето и текста на съобщението:

Уважаеми колеги, На всеки два часа в групата и по ел. поща в ГДНП да се подава информация от ОДМВР за организирани пътувания на граждани, които ще участват в протестите днес и в следващите дни. Информацията да съдържа данни за брой пътуващи и МПС (вид и рег. номер), както участие „ЗА“ или „ПРОТИВ“ правителството.“

По-рано стана ясно, че

МВР започва акция в цялата страна в издирване на провокатори,

които призовават във фейсбук за безредици, нахлуване в парламента и саморазправа с депутати, които подкрепят внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството “Петков”.

Операцията на вътрешното министерство стартира, след като медиите предупредиха, че властта е с план да компрометира вота на недоверие с агресивни протести, при които може да се стигне до кървави изстъпления.

Планът е така да се замаже свалянето на правителството на Петков след гласуването в пленарна зала, а вината за безредиците да бъде хвърлена на опозицията.

Протестите се очаква да продължат цяла седмица пред сградата на Народното събрание. Изстъпленията обаче не закъсняха и вчера домът на депутат от ДПС Станислав Анастасов осъмна облепен със заплашителни бележки.

След публикация на “Труд”, от МВР съобщиха, че са

постъпили оперативни информации и много сигнали

за публикации в социалните мрежи, които призовават към ескалация на напрежението. Затова е започнала проверка, като целта ѝ е “незабавното установяване на лица, които призовават към противоправни действия. МВР зачита правото за свободно изразяване на гражданска позиция, като ще изпълни безкомпромисно задълженията си по закон за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения”.

В акцията на МВР участват и експерти от отдел “Киберпрестъпност” към ГДБОП. Те трябва да установят IP-тата, от които са пускани призивите за безредици. Всеки от провокаторите, който бъде разкрит, ще подпише предупредителен протокол да не се занимава повече с нередни неща. Ако има достатъчно данни за престъпление, материалите по даден случай ще бъдат веднага докладвани в прокуратурата. Резултати от акцията се очакват днес.

В охраната на сградата на Народното събрание ще участват служители от СДВР,

Жандармерията, както и полицаи от други градове на страната. Вчера започна поставяне на ограждения около парламента, което става по решение на председателя на НС.

По информация на “Труд” в София и други градове са били привикани за разговор ултраси от крайни фракции на футболни отбори. В минали протести те са били главни действащи лица в безредиците. На “профилактиране” били призовани и хора от криминалния контингент, които са били засичани и други пъти по време на недоволство срещу политици. Всички те били предупредени да не взимат участие в провокации.

От МВР вчера заявиха, че при тях няма подаден сигнал за жена, качена насила в автомобил и отведена на Витоша, където била заплашвана, каквато информация разпространи водещият на сутрешния блок на Нова тв Виктор Николаев.

 

- реклама -