МВР

МВР ще задържа на работа пенсиониращи се, но добри полицаи

МВР търси добри полицаи с опит сред пенсиониращите се с цел да ги задържи на работа. Това стана ясно от думите на министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя заяви, че в момента се събира информация за пенсионираните служители, които продължават да работят от 28 дирекции, както и от главната дирекция на МВР. Важно, според нея, е това, че тези служители са с най-богат опит и могат да работят още до навършване на години за пенсиониране.

„Отваряме вратата на входа на системата, но и трябва да намерим начин да стимулираме опитните служители да останат в системата на МВР, защото другата алтернатива е да излязат навън и да работят за частните охранителни фирми, с което МВР губи ресурс”, обясни Бъчварова.

През последните години, след 2012-2013 г. са прилагани различни мерки, за да се оптимизира щата. Основно това е правено през 2013 – 2014 г., когато 3500 – 4000 души са напуснали системата, а системата за квалификации на кадри може да поеме около 1000 души годишно.

Министърът  се похвали с по-голяма разкриваемост на престпъленията. С 6-7% е скочила разкриваемостта, а на места дори с 15%.

- реклама -