МВР проверява сигнал за жената до Иван Гешев

МВР проверява сигнал за близка на висш магистрат, подателят обяви, че е жената до Иван Гешев. Разпоредена е проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение „Боец“ във връзка с имотна измама, осъществена от

близка до висш магистрат жена,

съобщиха от МВР.  Малко след това от сдружението пък обявиха, че сигналът им е за жената до главния прокурор Иван Гешев – адвокат Детелина Ханчева, съобщи „Лекс“.

Според сигнала на „Боец“

става дума за спор за няколко имота в село Волуяк, който е отпреди повече от 10 години. Те били дарени през 2005 г. на Ханчева от пенсионера Иван Чернев. През 2008 г. обаче четирима души са завели дело за собствеността на

имотите в Софийския районен съд,

който през 2012 г. им е признал собственическите права, а Ханчева и Чернев били осъдени да платят разноските. Решението е влязло в сила през 2013 г. и с него най-общо се установява, че Чернев всъщност е дарил на Ханчева имоти, които не са негови – още през 2002 г.

жена му ги е продала на трето лице.

В сигнала се казва, че пенсионерът и жената до главния прокурор нямат пряка роднинска връзка, а сделката с дарението е била изповядана от нотариус Борис Янков, който по-късно е бил задържан за имотни измами и правата му били отнети.

От МВР поясниха днес, че това е втора проверка,

която извършват за същата жена.

Първата започнала в началото на декември м.г. по сигнал на бившата зам.-кметица на „Младост“ Биляна Петрова, като отново ставало дума за имотни сделки. На 5 януари обаче Специализираната прокуратура изискала всички материали по преписката с мотив, че касаят магистрат и трябва незабавно да се предоставят, обясняват от МВР.

От вътрешното министерство посочват,

че жената, която проверяват, не е магистрат и няма имунитет, а сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което Специализираната прокуратура (СП) не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка. От съобщението на МВР става ясно, че материалите са изпратени на прокуратурата,

тъй като на 22 март от вътрешното ведомство

изпратили писмо, с което поискали информация за развитие по случая, но още нямали отговор и затова решили да сигнализират Висшия съдебен съвет и антикорупционната комисия за евентуален конфликт на интереси.

„Основателно възниква въпросът

каква е причината СП да изисква материали, макар да знае, че не е компетентна по случая на основание чл.411а НПК. МВР ще подаде сигнал до ВСС с искане за извършване на проверка дали са оказвани натиск и намеса при изискването на материалите по преписката от висш магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси спрямо проверяваните лица и магистрати“, заявяват от МВР.

За разлика от сигнала на „Боец“,

този на Биляна Петрова не е огласяван публично и не е известно дали в него тя твърди нарушения на магистрат, или не. Градската прокуратура е поискала от МВР данни за всички проверки срещу магистрати. Заедно с информацията за започналата проверка по сигнала на „Боец“ от МВР съобщиха и за друго действие – този път на Софийската градска прокуратура (СГП).

Според съобщението на МВР

до медиите на 12 януари 2022 г. СГП е изискала „информация за всички извършени от страна на МВР предварителни проверки от 1 януари 2020 г. до момента“. Т.е. за всички проверки за период от две години.

По информация на „Лекс“

обаче искането е със значително по-тесен предмет. Прокурор от отдел „Специализиран“ в СГП е поискал писмена справка от МВР, от която да е видно дали от 2020 г. насам са извършвани предварителни проверки по отношение на магистрати, които не са били възложени от прокурор,

ако има такива – на какво основание

са започнали, докладвани ли са на прокурор и кога. Т.е. не е искана информация за всички предварителни проверки в МВР, а конкретно за такива срещу съдии, прокурори и следователи.

Поводът градската прокуратура

да поиска тази информация от МВР е нейна собствена проверка. СГП е получила сигнал от човек на име Иван Петров, в който се твърди, че шефовете на две главни дирекции в МВР – „Национална полиция“ и „Борба с организираната престъпност“, и полицейски служители, са извършили престъпления по служба, изразяващи се в неправомерни проверки и разследвания срещу магистрати.

В съобщението на МВР се прави

следният коментар: „Неясна остава за МВР причината, поради което СГП излиза извън обхвата на възложената извънпроцесуална проверка“. От прокуратурата до момента не са коментирали огласената от МВР информация.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено