МВР праща в прокуратурата документи за ремонт в УМБАЛ „Александровска“

МВР праща в прокуратурата документи за ремонт в УМБАЛ „Александровска“. Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) изпраща в прокуратурата материалите от проверка, свързана с ремонт на клиника в УМБАЛ „Александровска“, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от БТА.

Проверката на служители от отдел „Икономическа полиция“ е започнала след сигнал за нередности,

свързани с ремонт на покрива на клиниката по алергология на болница „Александровска“. След като е изискана документация от лечебното заведение, било установено, че първоначалният ремонт е извършен през 2018 година. Поради некачественото изпълнение – компрометиране на тавана и реална опасност сградата да навреди на живота и здравето на лекари и пациенти, седем месеца по-късно – на 21 август 2018 г., се е наложило затваряне на клиниката.

В хода на проверката било констатирано, че обществената поръчка за ремонта е възложена през 2017 г.

от тогавашното ръководство на болницата, като контролът е трябвало да бъде осъществяван от отговорника за материално-техническата база на лечебното заведение. Първоначално е било заявено, че ремонтът ще обхваща площ от 350 кв. м, но при изпълнението е извършено плащане за 695 кв. метра.

Проверяващите са установили и нередности около документацията, с която са ставали плащанията

за строително-ремонти дейности на стойност 323 687,32 лв. – наличие на множество неспазени изисквания на условията за плащане, заплатени двойно повече като количество квадратни метри, без наличие на документи, които да удостоверяват поради каква причина по договора се е наложило това.

Заключението на разследващите е,

че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 219 от Наказателния кодекс за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и чл. 282 от Наказателния кодекс за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните дейности.

Източник: БТА

- реклама -