Абдуллах Бююк

МВР отрича екстрадирането на Абдуллах Бююк да е договорено с Турция

МВР категорично отрича, екстрадирането на приближения до проповедника Гюлен Абдуллах Бююк да е било предварително договорено с Турция.

На извънреден брифинг ръководството на силовото министерство заяви, че не е била водена никаква предварителна комуникация с турските власти относно задържането на Бююк и връщането му в южната ни съседка.

Гюленистът предаден на Капитан Андреево

Абдуллах Бююк
Абдуллах Бююк

Исканият от Турция бизнесмен бил задържан при рутинна проверка в столичния квартал „Младост“ . Оказало, че няма валиден документ за движение в страната, твърдят от МВР.

Вчера следобед Бююк бил отведен до граничния пункт „Капитан Андреево“, където е бил предаден на дежурния митничар от турска страна.

Пребивавал незаконно у нас

Още тази сутрин, вътрешния министър съобщи, че Бююк не е имал редовни документи и е бил „заплаха за националната сигурност“. След първоначалният отказ на българския съд да бъде екстрадиран, той не е уредил статута си у нас половин година. Подал е единствено молба за политическо убежище, но такова му е отказано от президентството.

4996751По-късно старши комисар Николай Николов – директор на Дирекция „Миграция“ съобщи че при всички тези обстоятелства, извеждането на Бююк от страната е било единствената законова мярка.

Към момента на издаване на заповедта Бююк не е бил в процедура по предоставяне на международна закрила, защото не се е възползвал от това си право. Затова и нямало законово изискване да бъде уведомен омбудсманът или друга неправителствена организация, която да извърши мониторинг на екстрадицията.

„Поводът за издаване на заповедта за принудително отвеждане до границата са постъпили данни в Дирекция „Миграция“, че лицето Абдуллах Бююк пребивава в страната с невалиден паспорт и постъпило писмо от администрацията на президента, че на него му е отказан статут на убежище.“

МВР: Няма сделка за Ферук Бекташ

„Целият обмен на информация във връзка с Абдуллах Бююк е вървял по линия на Интерпол, заяви днес зам.-главния секретар на МВР комисар Георги Арабаджиев.

Полицията категорично отрича, предаването на Бююк да е сделка с турската страна, за да не бъдат пускани бежанци към България, нито пък, за да бъде върнат у нас Ферук Бекташ. През юли той уби мотористите Таня и Бойко Бойкови след като карал със 120 километра в час при разрешени 60. Бекташ избяга, докато беше под домашен арест.

Според МВР той не се е върнал в Турция, а е заминал за Германия.

- реклама -