шофьор

МВР опроверга Борисов. Не са извеждани стотици мигранти от България, а само 30

За последната седмица от страната са изведени 30 чужденци. Това става ясно от справка на МВР, разпостранена от БГНЕС.

От данните става ясно, че на практика МВР опровергава премиерът в оставка Бойко Борисов, който по-рано днес обяви, че през последните дни от страната са били изведени “стотици” мигранти.

За периода 25 ноември – 01 декември 2016 г. Дирекция “Миграция” на МВР е извела мигранти са 30, от които 20 принудително, а други 10 доброволно.

„Искам специално да помоля господин Каракачанов, като казва, че “ще изхвърля афганистанци от България” да знае, че нанася тежки репутационни проблеми на държавата. Да го уверя чрез медиите, че в последните дни чрез нормалните международни споразумения, които имаме вече десетки бежанци, по официален път, а не изхвърлени, по начина, който е уредено в международните правни норми за спазване на правата на човека, сме извели стотици за последните дни”, коментира Борисов на излизане от президентството.

Какво показват данните на МВР

Данните на МВР сочат, че за 11-те месеца на 2016 г. у нас са били регистрирани общо 17 977 нелегално влезли чужденци. За същия период от България са изведени 942 чужди граждани.

Само за последната седмица на ноември у нас са регистрирани нови 260 мигранти. 177 от тях са установени във вътрешността на страната, т.е. след като са влезли в България от Турция или Гърция.

Общо 274 чужденци са се опитали да напуснат България, 265 от тях са се опитали да го направят в посока Сърбия, но граничните власти на западнати ни съседка не са ги допуснали и са ги предали обратно на българските гранични полицаи. 77 лица от опиталите се да напуснат страната са били установени са били без регистрация у нас, като 22 от тях са били деца.

Към 01 декември на територията на България се намират под 7000 мигранти от Сирия, Афганистан, Ирак и други.

- реклама -