полицаи протести София

МВР официално: Четирима полицаи са превишили служебните си правомощия на протеста от 10 юли, ще бъдат наказани

Комисия в Министерството на вътрешните работи е проверила сигнали за употреба на физическа сила по време на протестите на 10 юли пред сградата на Министерския съвет.

В хода на своята работа комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел „Специализирани полицейски сили“ (ОСПС) и нарушаване на основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели.

Това съобщават от МВР.

Във връзка с констатациите на комисията ще бъдат наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. Със заповед на министъра на вътрешните работи ще бъде наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител от ОСПС. Със заповед на директора на СДВР ще бъдат наложени съответните наказания за младши изпълнителски състав от същия отдел.

С цел гарантиране правата на всички заинтересовани страни и обективността на проверката многократно са водени разговори с протестиращите лица имащи отношение към случая, като същите са отказвали или са заявили, че не желаят да се възползват от правото си на позиция по случаите пред комисията, определена да извърши проверката. Събраните материали са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност.

Малко по-рано днес новината потвърди и новият вътрешен министър Христо Терзийски.

Той съобщи, че проверката по случая с бития студент Евгени Марчев е показала превишаване на полицейските правомощия.

- реклама -