наводнения

МВР: Нямаме сигнали за интензивни валежи и градушки, имаме готовност за действие

Към този момент нямаме сигнали някъде в страната да има интензивни валежи и градушки, но сме в пълно очакване. Това каза вътрешният министър Младен Маринов пред депутатите от парламентарната вътрешна комисия.

„Навсякъде са приведени в действие плановете за действие при такива ситуации, имаме комуникация с всички, с общинските власти и областните управители, и готовност за действие“, категоричен е силовия министър.

Той посочи, че метеорологичната обстановка в последните дни е била доста изострена в някои населени места

Валежите обхванаха почти цяла България, в определени територии бяха изключително интензивни. Сред примерите, които посочи бяха Пловдив, Велико Търново, Горна Оряховица. От самото начало, следейки прогнозите, Маринов каза, че следят обстановката и според него това показват и бързите действия, и бързата реакция.

В Пловдив се е наложило да привлекат за съдействие сили от Пожарната и аварийна безопасност от Кърджали и от София. „Общо около 400 души участваха в реакцията, като от тях 150 служители на МВР, останалите бяха общински служители, служители на различни общински структури и предприятия и много доброволци”, допълни министърът.

По отношение на вчерашния случай с микроязовира Тутраканци, Маринов каза, че се е оказало, че стената на язовира не е в необходимата техническа изправност. „В смисъл изпускащото съоръжение не е профилактирано и не е годно за действие, което наложи действия при криза”, заяви той. Наложило се е да евакуират част от къщите, бързо пренасочили сили, които да изпомпват принудително водата от язовира, което довело до нормализиране на обстановката. „В днешния ден компетентните институции са предприели действия по цялостно източване на язовира и най-вероятно ще се премине към неговото премахване, тъй като стената е компрометирана и не може да изпълнява вече функциите си”, обясни още Маринов.

София  / България

- реклама -