сн. БГНЕС

МВР началник се оплака от политически натиск от службения министър

Не пожелах да освободя шефа на пловдивската полиция Йордан Рогачев без мотиви и поради тази причина ме преместиха в звеното, което отговаря за изборите.

Това се оплака днес пред медиите Стефан Банков, директор на Вътрешна сигурност в МВР. Преди няколко дни той бе преназначен на поста от служебното правителство, но сега временно е поставен да изпълнява новата длъжност.

Той допълни, че Бойко Рашков го е викал в кабинета си на няколко пъти и му е бил оказван безпрецедентен натиск да задържа служители на МВР, за които няма доказателства.

„Касае се за досъдебно производство в Пловдив. Делото, което беше за 3-то РПУ. По отношение на мен както министър Рашков, така и един от заместник-министрите му Ганчев отправиха директно питане защо не отиваме в МВР болница да задържим Рогачев, въпреки че делото е на прокуратурата. Представете си за каква правова държава и подготовка на честни избори говорим“, оплака се още Банков.

Той каза, че в момента бил натъпкан да работи в малка стая без прозорци до тоалетната. Нямало как да откаже назначението, защото според закона за МВР в противен случай подлежи на уволнение.

„Оказван ми е безпрецедентен натиск. Бях поканен да подам заявление да освободя поста. След което бях преназначен да съветвам министъра за изборите. На мене заповед досега не ми е връчена. До колкото разбрах от адвоката ми министъра е отказал да я предостави и на съда“, заяви Стефан Банков, като уточни, че той излиза в 5-дневен болничен, защото е в хипертонична криза.

Банков бе категоричен, че ръководената от него дирекция „Вътрешна сигурност“ никога не е подслушвала политици. Имало е използване на СРС-та покрай изборите, но те са били свързани само с изборна търговия и в тях не са попадали политически фигури.

- реклама -