Муеров СДВР МВР лютив газ полицаи

МВР: Лютив спрей е ползван пред Парламента, за да се предотврати по-голямо поражение на полицаи и протестиращи

Използването на лютив спрей е предотвратило по-тежка ситуация, при която протестиращи и униформени са били силно притиснати до полицейския бус под напора на тълпата.

Така комисар Борислав Муеров от столичната полиция обясни инцидента с плачещите полицаи от събота.

Тълпата започнала обратно броене и се втурнала към полицейската кола.

Униформен служител пуснал сирената, но и това не ги спряло. Настанала бъркотия и блъсканица.

„Имало е трима-четирима, които са били силно притиснати и са изхърквали под натиска на групата. Тогава, за да не се получат по-тежки наранявания, служителят е използвал този лютив аерозолен спрей. Местоположението на сградите пред Министерския съвет е с доста променящи се атмосферни условия, с вятър. Когато е натиснал бутона на спрея, е било нормално, и в следващия момент се получава течение и всички са пострадали. Пораженията не са тежки“, обясни комисар Муеров, шеф на „Охранителна полиция“.

Лютивият спрей се използва рядко, при грубо нарушаване на реда в ромските махали например.

Проверката на МВР показала, че в случая с плачещите полицаи употребата на това помощно средство е регламентирано. Служителите се обучавали да го използват, но нямало предвидени курсове.

Защо обаче полицаите не са били защитени?

„Когато има такова мероприятие и оборудваме полицейските служители със снаряжение, ефектът е отрицателен спрямо гражданите”, отговори Муеров.

Това, оказва се, не е първа употреба на лютивия спрей. От думите на полицаите стана ясно, че той не е бил пръскан по футболни агитки. „При грубо нарушаване на обществения ред в циганските махали можем да използваме такова нещо”, коментира Борислав Муеров.

 

- реклама -