АМ Хемус, фирми, милиони, чували, сакове

МВР: Кухи фирми източили в чували 60 млн. лева за строежа на АМ „Хемус“

Поредна пресконференция на МВР във връзка със строителството на АМ „Хемус“. Тя дойде след акциите в редица държавни структури и частни строителни фирми и арестите, които ги последваха.

„От близо 84млн. за Лот 5 на АМ „Хемус“ – 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували“ обявихаот ГДНП.

От там уточниха, че сумите били теглени на траншове по около 1 млн. лева от банки в същия ден, в който били превеждани – без заявка и без да е уведомено финансовото разузнаване. След това били изнасяни в неизвестна посока.

От МВР обаче не разкриха кои са банките или банковите клонове, които разполагат с толкова пари в брой и които са готови без предвариителна заявка да предоставят.

От полицията обвиниха участниците в схемата, че са опитали да укрият документи. Затова са се наложили и акциите от последните седмици.

„Участниците в тези престъпни схеми участниците са били готови да унищожават документи и доказателства за престъпната и дейност. Затова предприехме действия по неотложност – изземване на документи, разпити на лица, задържане на лица. Иззети са договори, както и различни суми пари“, заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

Превежданите авансово суми за строителството на АМ „Хемус” са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи беше близо 60 души.

Общо задържаните са 14 души.

Според МВР по-голямата част от парите за изграждането на Лот 5 от магистралата са минали през „кухи“ фирми.

„Договорите са сключени по облекчен ред, без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки във връзка с договора от месец юни 2020 г. търговското дружество „Х” е получило от „Автомагистрали” авансово сумата от 84 млн. и 108 000 – до момента без изпълнение, тъй като участъкът няма издадено разрешително за строеж. Въпреки всичко сумите са отпуснати“, обясниха още от МВР.

Впоследствие сумите за Лот 5 се превеждат към банкови сметки на друго свързано търговско дружество на така наречения буфер в схемата за данъчни измами. Буферната фирма също е установена с имена, собственици и е събрана документация. Тази буферна фирма има за цел да прекъсне връзката между търговските дружества, подписали договора с „Автомагистрали” и крайните изпълнители на СМР.

Впоследствие въпросната буферна фирма незабавно превежда получените суми към банкови сметки на създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част от тях криминално проявени за различни престъпления.

Кухите фирми са регистрирани непосредствено няколко дни преди това с капитал от 2 лева, нямат нужната техника – финансов ресурс или персонал. Собствениците и управителите на тези кухи фирми нямат представа, че са собственици на такива фирми.

Извикани са на кафе, подписали са документи, дадена е сумата от няколкостотин лева. Тези същите фиктивни собственици са подписали пълномощни в полза на трети лица, които също са криминално проявени и вече установени.

Оттам следва превеждане на парите. Установено е, че в тези банкови сметки на тези кухи фирми са преведени около 60 млн. Като основание е посочено за извършване на строителни услуги – без фирмите да имат такъв капацитет”, допълват разследващите.

От своя страна служебният вътрешен министър Бойко Рашков коментира, че част от построената отсечка на АМ „Хемус“ се е срутила.

„Ние ще продължим в този дух, ние ще продължим да изследваме какво се е случвало с останалите части от магистрала „Хемус”. Нещо съвсем свежо от преди час – в областта на Търговище около 600 метра от магистралата се е срутила. В момента тази насипна част се изгребва от тежки машини“, каза още вътрешният министър.

- реклама -