следователи, прокурори, екип, разследване

МВР изпратили на прокуратурата съобщение за разследването по АМ „Хемус“, но без заповеди за арест

Прокуратурата е получила съобщение от МВР, че е започнато досъдебно производство за строежа на автомагистрала „Хемус“, но в него няма за кои лица и кои дружества става дума, обясни председателят на СГП Илиана Кирилова на брифинг по повод изнесените от Рашков данни за нарушения при строежа на АМ „Хемус” Тя поясни, че в съобщението се казва само, че става дума за пране на пари и данъчни престъпления без конкретика.

„В материалите от МВР не намирам данни за задържани, няма заповед за арест за 24 часа. Възможно е те да дойдат по-късно, но ние нямаме и постановления за привличане на обвиняеми, затова няма и подведени под отговорност. Пратени са разпити на свидетели, протоколи за разпознаване и други. Нямаме данни и за извършени престъпления, може и да не сме получили данни още“, поясни тя.

„Докато в прокуратурата не пристигнат всички материали, обвинителите няма как да повдигнат обвинение или да се произнесат.

В Софийска градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от „Борба с организираната престъпност” за претърсване и изземване.

В съобщението до нас беше посочено, че е започнал досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление”, каза прокурор Кирилова.

Дежурен прокурор е изготвил искане до Софийския градски съд за одобрение на тези протоколи. С определение на съда са одобрени 23 протокола. Делото е върнато в Прокуратурата. Съставен е екип от 4 прокурори, които ще работят по случая с оглед на това, което е било изнесено на брифинга.

„Бяха изнесени доста факти, които на първо четене може да се направи предположение за престъпление, ние не сме получили от разследващите полицаи постановление за задържане и приличане на определено лице т. е при нас има разпити на свидетели, претърсвания, обиски и 2 протокола за разпознаване, но предложение за приличане на определено лице и докладвано до прокурора има ли данни за извършено престъпления – нямаме такова“, каза тя. Това е и причината да няма мярка за неотклонение.

Кирилова обясни, че разследващите полицаи били двама и изрази надежда прокуратурата да получи материалите и да се изясни има ли база за обвинение

„От брифинга схващам, че има данни, може би имат връзка с банката, от която твърдят, че са изнасяни пари в чували. Когато колегите го съберат, аз с удоволствие, ще ви поканя , за да ви покажа“, обясни шефката на СГП.

„От брифинга схващам, че има данни, може би имат връзка с банката, от която твърдят, че са изнасяни пари в чували. Когато колегите го съберат, аз с удоволствие, ще ви поканя , за да ви покажа“, обясни шефката на СГП.

По повод друга информация от брифинга на МВР, Кирилова обясни, че в СГП има още едно дело – за безстопанственост на лица от „Автомагистрали“, АПИ и Министерството на регионалното развитие.

Това дело е възложено на НСлС. По него са разпитани над 100 човека и е приобщена огромна документация, но още юни е събрана и е вече обект на анализ и прочит като в същото време са назначени две комплексни експертизи.

По-късно от ГДБОП изпратиха съобщение, в което уточняват, че заповедите за арест не са били изпратени, тъй като  към момента на внасяне на протоколите за одобрение на процесуално-следствените действия /ПСД/, заповедите за задържане на лицата за срок до 24 часа по ЗМВР все още са били активни.

„Те не касаят искането за одобрение на протоколите за ПСД. Екземплярите от заповедите се съхраняват в ГДБОП и ще бъдат приложени. При доклад на събраните материали по досъдебното производство на дежурен прокурор при СГП, същият е заявил, че ще бъдат повдигнати обвинения на виновни лица, след като поиска официално разкриване на банкова тайна и бъде изготвена съдебно-счетоводна експертиза по образуваното вече досъдебно производство“, се казва още в съобщението на МВР.

- реклама -