МВР и ЦИК стартират подготовката на вота, прокуратурата и полицията ще си сътрудничат

МВР и ЦИК стартират подготовката за организацията на вота. „Организацията за подготовка на изборите се създава“. Това обяви в пловдивското село Рогош служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Ще имаме национална конференция идния четвъртък. В контакт сме с ЦИК. С тях започваме оперативната работа след вторник. И всичко, което се случва, предвижда и предприема като действия и мерки, ще бъде направено. В тази връзка има едно

споразумение, което трябва да се сключи между прокуратурата и полицията,

за да се обезпечи работата по места“, заяви Демерджиев.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов добави, че за предотвратяването на изборните престъпления е необходимо

всички институции да си сътрудничат.

Двамата бяха в Рогош по повод извършеното вчера там тройно убийство.

По думите на Демерджиев обществото очаква спокойствие и сигурност.

„Да, преборихме се за честни избори, но за съжаление още не сме се преборили да установим причините и хората, които стоят зад манипулиране на изборите. Силно се надям да успеем сега да го направим това нещо“. Това каза още служебният вътрешен министър.

ЦИК подготвя предсрочния парламентарен вот

Междувременно още преди дни ЦИК публикува хронограмата за парламентарния вот на 2 октомври. От нея се вижда, че не по-късно от 45 дни преди вота Централната избирателна комисия трябва да регистрира партиите, желаещи да участват в него. До 32 дни преди вота пък трябва да са регистрирани кандидат-депутатските листи. Това означава, че на 31 август вече ще е ясно кои точно искат да влязат в следващото Народно събрание.

- реклама -