НАП

МВР и ДАНС проверяват дали НАП е била ударена от хакерска атака – ОБНОВЕНА

Националната агенция по приходите и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на приходната администрация.

По рано днес по електронната поща на определени медии е изпратена връзка за изтегляне на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите на България, информират от НАП.

Според информацията в писмото, хакерите са атакували сървър на МФ, през който е източено съдържанието на над 110 бази данни. „Над 5 млн. български и чужди граждани са засегнати”, казват хакерите.

Като доказателство е приложен линк към част от задигнатата информация. Проверка в съдържанието на архива показва голям брой файлове с имена, сходни с тези на институции като НЗОК и Агенцията по заетостта. Те поне на пръв поглед съдържат експортирани данни от масиви. Някои от колоните са нечетливи или са свързани със системни кодове, но други съдържат, например, низове, които приличат на ЕГН и ЕИК номера на физически и юридически лица.

От НАП заявяват, че в момента се извършва проверка дали данните са реални

„Проверяваме дали данните, циркулиращи в публичното пространство са верни“, заяви пред БНТ говорителят на агенцията Росен Бъчваров. Той уточни, че системата на приходната администрация функционира.

„До утре сутрин ще може да отговорим дали изтеклите данни са данни на НАП и дали те са автентични“, каза още Бъчваров.

Мотивите на хакерите са неясни, но съобщението им приключва с призив създателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж да бъде освободен. „Правителството ви е умствено изостанало. Киберсигурността ви е пародия“, пишат извършителите на кибератаката.

- реклама -