МВР: Джебчии дебнат в деня на „черен петък”, моловете ще са препълнени

Черен петък

В деня на т.н. „черен петък“ се очаква струпване на автомобилен поток край моловете и големите магазини. Затова избирайте алтернативни маршрут, съветват от МВР.

От полицията припомнят, че често големите търговски сгради, в които се концентрира събирането на много хора, са обект за извършителите на джебчийските кражби, които в  повечето случаи се възползват от невниманието на клиентите и слабия контрол върху личните им вещи, за да отнемат пари, документи и мобилни телефони. Потенциални жертви обикновено са клиенти, чието внимание в  момента е привлечено от други фактори.

Експертите препоръчват в такива случаи да не се носят скъпи мобилни телефони, пари и документи във външните джобове или на лесно достъпни места и в никакъв случай вещите да не се оставят без надзор и пряк визуален контакт

Черен петък

От ГДНП напомнят на потребителите на интернет да не се доверяват на сайтове, на които не е посочено конкретно юридическо лице и ЕИК на фирмата. Засилена бдителност е необходима при пазаруване в новосъздадените сайтове.

Особена бдителност е необходима, ако  в сайт, представящ се за български, е посочена чуждестранна сметка за плащане.