картечници

МВР дало разрешително за картечници за самоохрана

МВР е дало разрешение за 17 оръжия за охраната на само едно физическо лице. Сред тях има картечници, съобщиха от Върховната административна прокуратура.

Магистратите направиха цялостна проверка на контрола върху оръжията и дейността на охранителните фирми.

Това се случи след като през февруари охранители на Ивайло Борисов-Ториното пребиха мъж и жена след засичане на Околовръстното шосе в София.

Фрапиращото в този случая е, че полицията е иззела оръжията на четиримата биячи, но не и разрешителните им, съобщи ръководителя на административната прокуратура Ася Петрова.

4606965
Ръководителят на Върховната административна прокуратура Ася Петрова

Магистратите директно обвиниха силовото министерство в липса на контрол върху отнемането на разрешителни за носене на оръжия от хора с психически отклонения, висящи производства и осъдени. Освен това МВР не следяло внимателно на кой дава разрешителните и се задоволявало единствено с декларация на заявителя, че огнестрелното оръжие му е необходимо с цел да се охранява. Никой обаче не проверявал дали съответното лице наистина има нужда от охрана.

От прокуратурата не са доволни от проверката, която е извършена от полицията и обявиха, че ще наредят повторна инспекция.

4628319

Фиаско били и проверките на охранителните фирми, като в някои райони на страната полицията не е отчела никакви нарушения. За прокуратурата това било знак, че органите на реда просто не са си свършили работата.

- реклама -