Стефан Янев, енергийна система, План за възстановяване и устойчивост, премиер

МВР да отговаря изцяло за оградата по границата, поиска премиерът Стефан Янев

Предлагаме отговорността за оградата по границата да отиде изцяло към МВР. Това съобщи министър-председателят Стефан Янев след заседанието на Съвета по сигурността днес относно състоянието и капацитета на системата за защита на националната сигурност в контекста на очаквана нова мигрантска вълна.

Подготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност между МО и областните управители за оградата по границата да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно Гранична полиция, обясни премиерът.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обясни, че в момента тече процес на подготовка както на нормативна база, така и на осигуряване на средства за ремонтни дейности относно компроментираните части на това временно съоръжение по българо-турската граница. По думите му практиката показала, че такива грижи за това съоръжение не се прилагат. МВР много по-навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към МВР. Има съгласието на областните управители, провели сме срещи, обясни Рашков. От думите на министър Рашков стана ясно, че ремонтът на съоръжението ще струва около 4 млн. лв.

Премиерът Стефан Янев обясни още, че е обсъдено състоянието и капацитета за защита на националната сигурност в контекста на мигрантския поток, както и мерки за подобряване на Съвета по сигурността към МС. Отчетено е свършеното от МВР предвид натиска, констатиран през месец август и в началото на септември, включително координацията с МО от гледна точка на тяхно бъдещо участие при необходимост. Координацията я има, съответните структури съдействат, подчерта премиерът.

 

- реклама -