сн. БГНЕС

МВнР съдейства за доставката на хуманитарна помощ за Хърватия

Министерството на външните работи даде указания на посолствата ни в Белград и Загреб да съдействат за придвижването по маршрута им към Хърватия на българските ТИР-ове с минерална вода, която е част от помощта на България след тежкото земетресение там на 29 декември 2020 г.

Днес в присъствието и на заместник-министъра на външните работи Петко Дойков в базата на Българския червен кръст в село Лозен бе натоварен първият от общо два ТИР-а с вода.

„Минути след земетресението министърът на външните работи Екатерина Захариева разговаря по телефона с нейния хърватски колега Гордан Гърлич-Радман. От нашето посолство в Загреб също получихме информация, че питейната вода е сериозен проблем след труса. Има недостиг. Доставките ни бяха организирани със съдействието на министерство на икономиката и Асоциацията на производителите на минерална вода“, заяви Дойков.

сн. БГНЕС

Припомняме, че на 30 декември Екатерина Захариева проведе спешно съвещание с министъра на икономиката Лъчезар Борисов и с Българския червен кръст, на което бе решено с помощта на най-големите производители на минерална вода у нас да бъдат организирани спешните доставки за Хърватия. Министерският съвет реши да отпусне чрез бюджета на МВнР и 100 000 евро помощ на Хърватия за възстановяване на щетите от земетресението.

- реклама -