МВнР публикува протокола, подписан от Теодора Генчовска и Буяр Османи (Документът)

МВнР публикува протокола, подписан от Теодора Генчовска и Буяр Османи. Това се случи ден след гласуването на македонския парламент на френското предложение.

България и Република Северна Македония подписаха днес двустранен протокол по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Това се случва ден след гласуването на македонския парламент на френското предложение за старт на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз.

Подписите си под протоколите поставиха първите дипломати на двете страни – Теодора Генчовска и Буяр Османи.

От МВнР публикуваха протокола:

„От днес ще започнем един нов път, който Република Северна Македония заслужава да извърви по най-добрия начин, с наша помощ и с помощта на всички страни – членки на ЕС.“

Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска

пред своя колега Буяр Османи по време на второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, което се проведе в София.

Министър Генчовска подчерта, че в подкрепата

по този път за страната ни ключово условие остава

върховенството на закона и спазването на Договора от 2017 г. В рамките на срещата бе направен преглед на Договора и бяха очертани мерки за неговото цялостно и ефективно изпълнение през следващия период.

След края на разговорите двамата външни министри подписаха протокол от заседанието, който очертава сроковете и темите, по които Република Северна Македония трябва да приеме конкретни стъпки. Министър Теодора Генчовска подчерта необходимостта постигнатите споразумения

и договорености да бъдат претворени на практика.

„За Република Северна Македония е важно нашите две страни да са не само съюзници в НАТО, а и близки партньори и приятели в ЕС“, каза Буяр Османи. Той подчерта, че комуникацията между двете страни трябва да се осъществява на всички нива – от най-висшето политическо, до връзките с обикновените граждани.

На срещата присъстваха съпредседателите на

Съвместната междуправителствена комисия и представители на двете правителства. Беше отчетено, че за кратко време са постигнати успехи по хоризонталните политики.

Основен акцент в разговорите бе задълбочаването

на енергийната и транспортната свързаност, както и на сътрудничеството в областта на правосъдието, туризма и културата.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено