шпионаж

МВнР: Поискахме отзоваване на разследвания за шпионаж дипломат, той вече е напуснал България

Българското министерство на външните работи е поискало още в петък руските институции да отзоват своя служител, за който прокуратурата обяви, че е извършвал шпионаж. Това е станало на спешна среща с руския посланик. На нея са били обсъдени въпроси от двустранен интерес, включително и този. „Срещата премина в конструктивна атмосфера“, отбелязват от МВнР.

По тяхна информация въпросното лице вече е напуснало територията на Република България

От дипломатическата ни мисия уточняват, че са били сезирани от Прокуратурата относно действията на руския дипломат. От страна на ДАНС също е получена допълнителна информация по случая.

„Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги“, съобщиха по-рано днес от прокуратурата.

Става въпрос за главен секретар в руското посолство в София, каквито в дипломатическата мисия има общо 9.

Наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, тъй като според Виенската конвенция за дипломатическите отношения„дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“.

- реклама -