Хърватска пожари

МВнР: Овладени са горските пожари в Черна гора и Хърватия

Горски пожари избухнаха на територията на Хърватия в районите, попадащи в областта Далмация.

Огънят се е разпространил бързо поради неблагоприятните климатични условия и в неделя срещу понеделник е нанесъл материални щети.

Това съобщават от Министерството на външните работи.

Засегнати са градовете Сринина и Тугар. Вчера, на 17 юли 2017 г , пожарът е засегнал източната част на град Сплит, но екипите са реагирали бързо и пострадали няма.

По информация на местните власти към момента ситуацията е овладяна, с изключение на пожара в град Строжанац, района на Сплит. Курортните селища на Хърватия остават незасегнати.

Горски пожара са регистрирани и на територията на Черна гора през последните дни. Засегнати са градовете Цетине и Даниловград, райони в близостта до столицата Подгорица, както и няколко места по крайбрежието на страната –  Котор и Тиват.

Местните власти съобщават за евакуация на част от населението на залива Луштица и района от Грабовица до Бигово. Страната е потърсила международна помощ за справяне със ситуацията чрез принципа на ЕС за гражданска защита.

Българските дипломатически мисии в столиците на двете държави поддържат постоянен контакт с местните власти. До момента  няма подадена информация за пострадали български граждани в пожарите. Всички, които искат да получат актуална информация за обстановката или да се свържат със свои близки, могат да го направят на телефоните на двете мисии.

- реклама -