Доувър
сн. БГНЕС

МВнР: Още вчера сме подали вербална нота към Франция с молба да бъдат пуснати блокираните на границата българи

Във връзка със затрудненията при преминаване от Великобритания към Франция и новите условия за влизане на френска територия българското посолство в Париж е в постоянен контакт с френските власти, както и с наши сънародници, блокирани край Доувър. Това съобщават от МВнР.

Засега няма сигнали за бедстващи български граждани на територията на Франция във връзка с ограниченията.

С вербална нота българското посолство в Париж още вчера е предало писмо от министъра на транспорта Росен Желязков до френския му колега Жан-Батист Джебари, в което българската страна сигнализира за множество блокирани български превозвачи на границата между Великобритания и Франция, като е отправена молба те да бъдат пропуснати и да продължат пътуването си през Франция.

Припомняме, че късно снощи френското правителство взе решение за отваряне на границата с Великобритания като всички граждани на ЕС, включително и българските, могат да влязат на територията на Франция, при условие че представят негативен PCR тест, направен в последните 72 часа. При липса на PCR тест може да бъде предоставен отрицателен антигенен тест вариант VUI-2020-12-01. Списъка с признаваните от френските власти антигенни тестове може да видите в приложения файл.

Пътуващите са длъжни да представят резултатите от тестовете на самолетните, морските или железопътни компании преди отпътуването. Тестове ще се правят на място за блокираните граждани, като в момента френските и британските власти преговарят за условията, както и за местата, на които ще бъдат извършвани.

В случай че резултатът от бързия тест е позитивен, е необходимо да се направи PCR тест. При позитивен резултат и от PCR теста, гражданите ще бъдат подлагани на 10-дневна карантина, като властите във Великобритания са поели ангажимент да осигурят условия за това.

Британските лаборатории, които провеждат антигенен тест вариант VUI-2020-12-01, могат да бъдат намерени на адрес:

https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing.

 

https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing

(section Providers : general testing)

https://biogroup-laboratory.co.uk/covid-19/find-a-covid-19-test-centre/

(Possible sans rdv mais en s’enregistrant en ligne)

https://doctap.co.uk/services/coronavirus-test/

 

https://www.thelondongeneralpractice.com/

 

https://www.doctorcall.co.uk/private-gp-services/coronavirus–covid-19–testing

 

https://www.londondoctorsclinic.co.uk/services/certificates-medicals/fit-to-fly-certificates-and-letters/

- реклама -