МВнР, избори, секции, чужбина,
Снимка: БНТ

МВнР: Очакват ни безпрецедентни избори в чужбина заради големия брой секции

Тези избори ще поставят нов рекорд в чужбина – ще има много по-голям брой секции, отколкото досега.

Това заяви на брифинг в Министерството на външните работи – Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори“, предаде БНТ.

На 4 април секциите бяха над 400, с въведените промени в Изборния кодекс само автоматично отворените секции са 568. Оттук нататък се наблюдава процесът на подаване на декларации, очаква се доста голям брой секции. Нашият анализ сочи, че ще се достигнат 800 секции, каза Кондов.

Това е много положителен аспект за нашите сънародници. Предполага се, че вече няма да има проблем с опашките, които се образуваха на предишните избори. ЦИК взе решение някои от големите секции да бъдат разделени на две или на три, за да бъдат облекчени условията, при които се гласува. Ако има струпване на много хора на едно место, на хората ще им бъде посочена най-близката друга секция.

Над 7 милиона ще струват изборите в чужбина, по изчисления на МВнР.

В тези секции трябва да има представител на МВР, а ще има и много голям брой хора, които ще бъдат назначени за членове на СИК-овете. Създали сме необходимата организация и сме уверени, че ще се справим с това предизвикателство, каза Кондов.

Заявленията до момента са доста по-малко от миналите избори – те са 37 000.
При миналите избори са били на финала 80 000.

Кондов апелира към гражданите зад граница да подават декларации. Това облекчава СИК, тъй като вписването на място отнема много време.

Не се очакват проблеми с разрешенията, а мерките в много държави вече са по-облекчени.

Калин Анастасов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори“, също подчерта, че ни очакват безпрецедентни избори заради огромния брой секции.

Колко секции ще бъдат открити в отделните държави?

В Лондон до момента прогнозата е за 50 секции. В Германия при 69 секции през април, сега се очакват над 105 секции, в Гърция от 20 секции, сега ще се гласува в 29 секции. От Външно призовават почиващите в Гърция за почивка да се регистрират.

В Испания ще има 65 секции, като са били 53 през април. В Молдова в същото време ще има и национални избори, което за МВнР ще е предизвикателство.

Във Великобритания ще има около 130 регистрирани секции. В САЩ ще има 53 секции. В Турция има подадени заявления за 105 – 110 секции.

За съжаление обаче броят подадени заявления не е в унисон с броя секции. Между 2,5 и 10 пъти повече хора гласуват обикновено от подалите заявления, заради което от Външно призоваха хората да подадат заявления. Според тях отпуските са причина за по-малкия брой заявления.

Оптималният брой избиратели с една машина е 400 – 450 човека. Над този брой се планира втора машина в секции.

От ЦИК се очакват оказания по окомплектоването на СИК-овете. 4500 души ще са нужни за окомплектоване на прогнозираните 800 секции. В момента има проблеми по окомплектоването на 60 – 70 секции.

Министерството на външните работи има готовност да командирова 350 – 400 човека да секциите в чужбина.

Има проблем с намирането на помещения, отговарящи на здравните протоколи. В редица страни юли е активен за отпуски, децата са във ваканция и много хора, които са участвали при предишни избори, сега са в отпуска.

Възможно е с два пъти повече секции да не достигнем броя избиратели от април, стана ясно още на брифинга.

Какво става, ако машини не бъдат доставени?

Както доставяме книжата за чужбина, така ако бъде възложено от ЦИК, ще бъде извършена и логистиката за доставянето на машините, каза Кондов, но уточни, че има опасност машинно гласуване в чужбина да няма, ако ЦИК и „Сиела“ не се разберат за парите.

- реклама -