сн. Фейсбук

МВнР: Няма заповед от гръцките власти да се тестват всички, които минават границата

Тестването на граждани при влизане в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“ не е задължително. По указания на гръцките власти на граничния пункт ще бъдат извършвани по 3 000 теста на денонощие. Това става ясно от информация, разпространена от българското Министерство на външните работи.

„По информация на посолството ни в Атина към този момент няма документ, издаден от компетентна гръцка институция, в случая Гръцката организация за обществено здраве, който да определя като задължително вземането на проби за COVID-19 от всички граждани, преминаващи през ГКПП „Кулата-Промахон“.“, информират от МВнР.

сн. Фейсбук

По данни на мисията ни, след проведени разговори с Генералния секретариат за гражданска защита на Република Гърция, извършването на тестове за COVID-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, продължава да не е задължително, а на избирателен принцип на базата на съдържащата се в попълнения електронен формуляр информация. Стремежът на гръцките власти е на ГКПП „Кулата-Промахон“ да бъдат извършвани всеки ден максимален брой тестове, което към днешна дата е фиксирано на 3000 теста. Това означава, че ако броят на пътуващите за конкретния ден е в рамките на 3000, на всички ще бъде направен тест. При надвишаване на този брой тестове не се правят на всички граждани.

На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на ГКПП „Кулата-Промахон“, се дават указания да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа.

Ако тестът е положителен, те ще бъдат намерени на този адрес от гръцките здравни власти за поставяне под задължителна 14-дневна карантина. Гръцката държава поема разходите по престоя в посочено от тях място за поставяне под карантина, както и разходите за здравно обслужване и лечение в болница, ако такова е необходимо.

Българите избират къде да карат карантината, ако тестът им за COVID-19 е положителен.

Българското посолство в Атина е получило уверения от Генералния секретариат за гражданска защита на Република Гърция, че ако българските граждани с установена положителна проба за COVID-19 желаят да се завърнат в България, вместо да прекарат 14-дневния период за карантина в Гърция,  ще им бъде разрешено да отпътуват незабавно, без да спират на територията на Гърция до достигане на границата, при спазване на необходимите противоепидемиологични мерки. Съветът ни е при пристигане на територията на Република България те незабавно да информират съответните български власти за дадената от тях положителна проба за COVID-19.

Поради очаквания натоварен трафик през предстоящите почивни дни на ГКПП „Кулата-Промахон“ препоръчваме българските граждани, които планират пътуване към Гърция, да се подготвят предварително за възможно продължително изчакване.

От МВнР препоръчват на пътуващите внимателно да се запознаят с отговорите на всички въпроси, които могат да възникнат у тях преди влизане в Гърция. За целта има специално създадения сайт, с версия на английски език.

Там са дадени отговори на много въпроси, подредени в следните раздели:

  1. Мога ли и как да пътувам до Гърция – съответно по суша, въздух и море?
  2. Сигурност при престоя в Гърция – настаняване, хранене, култура и забавления.
  3. Какво да направя при престоя ми в Гърция в случай, че:

– имам симптоми на COVID-19;

– бил съм в контакт с лице, което е дало положителна проба за на COVID-19;

– в случай че съм поставен под карантина, кой ще покрие разходите.

  1. Формуляр за локализиране на пътниците (PLF), чието предварително попълване и съответно получаването на QR код е задължително.
- реклама -