Япония
сн. БГНЕС

МВнР: Няма пострадали български граждани при земетресението в Япония

Няма информация за пострадали български граждани в следствие на силното земетресение в Североизточна Япония, съобщава посолството на България в Токио. Същевременно българските граждани, които пребивават в Япония, се призовават да спазват нарежданията и препоръките на местните власти.

Трусът е усетен и в сградата на посолството на България в Токио.

При направен оглед не са забелязани видими повреди или разрушения.

Земетресението с магнитуд от 7.3 по скалата на Рихтер, бе регистрирано в 23:07 ч /местно време/ в събота – 13 февруари.

сн. БГНЕС

Епицентърът е бил на около 59 км под морската повърхност и на около 89 км източно от град Сендай, столица на префектура Мияги. Най-сериозно засегнати от труса са префектурите Мияги и Фукушима. Трусът е бил почустван и в повечето от северните и централните части на Япония, включително столицата Токио, префектурите Ибараки, Точиги, Саитама и Чиба.

Няма данни за загинали. Не е издадено предупреждение за опасност от цунами, от страна на японските власти. Не са установени повреди в атомните централи в засегнатите региони.

Общият брой на пострадалите и ранените в следствие на труса е над 100 души.

Временно е прекъснато електроснабдяването в около 900 000 домакинства в няколко японски префектури. До тази сутринт електроснабдяването е било възстановено в повечето райони. Нанесени са щети върху частни и публични сгради в най-силно засегнатите райони; съобщава се за свлачища, които са затворили няколко магистрали.

Японското правителство провежда днес сутринта извънредно заседание. Сформирана е работна група от представители на различни компетентни ведомства за установяване на щетите и оказване на помощ на пострадалите.

Според японски експерти, земетресението от 13 февруари е вторичен трус след разрушителното земетресение от 11 март 2011 г., предизвикало ядрената авария във Фукушима.

сн. БГНЕС

Тази сутринта ново земетресение, по-слабо – с магнитуд 5,2 по Рихтер, удари японската префектура Фукушима. Според Националната метеорологична служба на страната, огнището е на дълбочина 50 км. Метеорологичната служба обяви заплаха от цунами, но няколко минути след земетресението предупреждението беше оттеглено.

При нужда от съдействие българските граждани в Япония могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Токио, казаха от МВнР.

- реклама -