МВнР: Не сме прекъсвали издаването на руски визи

МВнР не е прекъсвало към момента издаването на руски визи. Това съобщиха от Външно министерство, като по този начин опровергаха информация, разпространена от РИА Новости.

Консулството ни в Москва спира приема на документи за визи

По-рано през деня руската агенция съобщи, че България временно спира приема на документи за туристически визи и визи за собственици на имоти.

Процесът е забавен поради намаляването на техническия състав. С приоритет се обработват спешни и хуманитарни случаи. МВнР ще информира своевременно при всяка промяна на ситуацията, се казва още в съобщението от българското ведомство.

Вчера Русия изгони 14 български дипломати и служители от представителствата ни в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург. Действията на Москва са реципрочен отговор на изгонването на 70 дипломати и служители на руските представителства у нас.

Решението си да изгони 14 БГ дипломати Москва обяви в петък. То е реципрочна мярка за нашето решение да изгоним 17 руски дипломати.

„Убедени сме, че неприятелските действия по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ“, заявиха от руското МВнР.

И допълват, че експулсирането на нейните дипломати от нашата страна нанася значителна вреда на отношенията между двете държави и е знак за по-нататъшна деградация на Запада.

„Смятаме, че подобни действия нарушават правата на сънародниците ни, лишени от достъп до консулски услуги,

свидетелстват за по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да жертва интересите на партньорите си, само за да навреди на Русия.

Безпрекословното придържане на официална София към тази деструктивна линия е достойно за съжаление“, заявяват още от дипломатическото ведомство.

- реклама -