МВнР на СР Македония остро осъди вандалския акт с паметника на българските жертви в Охрид

Министерството на външните работи на Република Северна Македония категорично осъжда вандалския акт с оскверняване на паметника в Охрид, посветен на жертвите от трагичния инцидент с кораба „Илинден“, при който на 5 септември 2009 г. загинаха български туристи. Компетентните служби са информирани и скоро ще премахнат последиците от това престъпление на безотговорни и злонамерени лица, за да можем да почетем достойно жертвите на тази трагедия. Вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, а нашите приятели от съседна България винаги са добре дошли, гласи становището на МВнР.

Както Флашнюз снощи съобщи от мястото е разрушена „стилизираната капка“, в която бяха преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година.

МВнР на България изрази дълбокото си възмущение във връзка с посегателството. „Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо“, подчертаха от външното ни министерство  добавиха: „Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност“.

- реклама -