МВнР на Северна Македония: Потвърждаваме ангажимента към договора от Преспа

МВнР на Северна Македония публикува позиция, в която потвърждава „непоколебимия ангажимент“ на страната към Договора от Преспа. Изявлението идва след острата реакция на България, Гърция и Европейската комисия заради клетвата на Гордана Силяновска. На церемонията по инаугурацията си като президент тя пропусна думата „Северна“, говорейки само за Македония.

Днес президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев настояха РСМ да спазва Преспанското споразумение. Както и всички договорености, постигнати дотук.

МВнР на Северна Македония публикува в понеделник изявление, потвърждаващо „непоколебимия ангажимент на страната

да спазва напълно конституционните разпоредби

и всички международно поети задължения“. В това число Преспаското споразумение, подписано с Гърция. То уреди дългогодишния спор за името между двете страни, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

„През последните седем години двете съседни държави

насърчиха изключително високо ниво на политически диалог,

което доведе до значително увеличаване на икономическото сътрудничество. И установяване на положителни отношения между техните граждани. Тези постижения завършиха с членството на страната в НАТО. Започването на преговори с Европейския съюз. И задълбочаването на стратегическото партньорство чрез стратегически диалог със САЩ“, се казва в изявлението.

„Призоваваме всички политически заинтересовани страни, особено избраните служители, да бъдат внимателни. Поддържането на евроатлантическата траектория на страната остава първостепенен стратегически интерес и

служи като гаранция за нейната дългосрочна сигурност и стабилност“,

се казва още в съобщението.

Междувременно от Брюксел препотвърдиха позицията си, че РСМ трябва да спазва ангажиментите си.

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна Македония

да работят за изпълване на очакванията за постигане на напредък

на страната по пътя към ЕС. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

Очакванията към Северна Македония бяха подробно изложени в последния доклад за напредъка на страната към ЕС миналата есен, отбеляза говорителят. Беше посочена важността от поддържането на добро регионално сътрудничество,

на добри междудържавни отношения, от добросъвестното прилагане

на сключените двустранни договори. Включително договора от Преспа и договора за приятелство и добросъседство с България. Това очаква ЕС, обобщи говорителят.

 

- реклама -