МВнР на Румъния: Бъдете готови да чакате 6 часа на границата за влизане в България

Министерството на външните работи на Румъния с предупреждение към шофьорите, които искат да минат транзит през България. Заради големия брой молби за транзитно преминаване, процесът на обработката им е нараснал значително и времето за чакане на границата за влизане в страната може да достигне 6 часа, съобщава агенция Аджерпрес.

Транзитното преминаване през Република България е позволено само с цел връщане в страната по местожителство.

То е възможно само в случаите, когато може да се гарантира незабавно напускане на територията на Република България.

Съгласно действащите правила румънските граждани, за които се позволява транзит през територията на Република България, трябва да информират предварително посолството на Румъния в София. То с подкрепата на българското министерство на външните работи получава съгласие от министерството на вътрешните работи на Република България за пунктовете за влизане и съответно излизане в транзитен режим, информира днес румънското МВнР.

Поне 48 ч. предварително уведомление.

В този контекст, като се има предвид много големия брой молби за влизане/транзит през територията на Република България, румънското МВнР препоръчва на румънските граждани, които планират да преминат транзитно през българска територия, да информират румънското посолство в София минимум 48 часа преди датата на пристигане до територията на България.

- реклама -