МВнР каза кой води антибългарската кампания в РСМ

МВнР каза кой води антибългарската кампания в РСМ. За пореден път

ставаме свидетели на говор на омразата

в РС Македония срещу България, който се насърчава от парламентарно представени политически партии, общественици и

представители на академичната общност.

Това се казва в позиция на министерството на външните работи по повод на масираната антибългарска кампания през последните няколко дни от страна на македонските медии и политици, предаде БГНЕС.

МВнР изразява учудване

от острата позиция на представители на властите в Република Северна Македония и антибългарската кампания, водена в медии в съседната ни страна през последните няколко дни във връзка с откриването на клуб на дружество „Културен център Иван Михайлов“ в град Битоля на 16 април 2022г.

„Особена тревожност буди

фактът, че се правят опити за необосновано приравняване на България и българския народ с фашизма. Разпространяването на тенденциозно погрешни исторически интерпретации е именно една от причините, поради които имаме

Договор за добросъседство

и създадохме Съвместна комисия по историческите въпроси. Очевидна е необходимостта тя да постигне реален напредък по чувствителните теми от общата ни история“, подчертават от

външнополитическото ни ведомство.

От там припомнят, че „Културен център Иван Михайлов“ е регистриран съгласно изискванията на местното законодателство и функционира от 2019 г., без до настоящия момент наименованието му да е било обект на видима негативна реакция на властите и обществеността в съседната ни страна.

Тези факти водят до убеждението,

че кампанията, разразила се през последните няколко дни всъщност не е свързана с името, а е насочена срещу дейността на организацията,

активно ангажирана с проблемите

на българите в Северна Македония и реализирането на техните права“, се казва в позицията.

МВнР подчертава, че българската държава

ще продължи да полага всички необходими усилия, в съответствие с международното право, за подкрепа и защита на българите в Северна Македония.

„Очакваме от отговорните фактори

в съседната ни държава конструктивен принос в продължаващия процес на възстановяване на доверието и за изграждането на благоприятна среда за българите в Северна Македония, както и всеки, който

иска да развива приятелски отношения с България.

През последните месеци българската държава положи значителни усилия за насърчаване на позитивен климат в двустранните отношения, вкл. чрез инициирането на формати за засилено развитие на секторното сътрудничество.

В открит дух, България целенасочено

ще продължи да работи за изграждане на истински добросъседски отношения, но разчита за това и на своите партньори в Северна Македония“, се казва още в позицията на българското външно министерство, съобщи БГНЕС.

- реклама -