Дунав мост, Румъния, мерки, тест, коронавирус

МВнР: Без PCR тест за Румъния за транзитно преминаващи

Транзитно преминаващите през територията на Румъния граждани, пристигащи от държави от т.нар. жълта зона, включително България, с лично превозно средство, са освободени от изискването за представяне на отрицателен RT-PCR тест.

Това ни информира Министерството на външните работи на Румъния във връзка с въведените на 6 март 2021 г. нови ограничителни мерки при влизане на български граждани, вследствие на включването на България в списък с държави от т.нар. жълта зона.

Според тях транзитно преминаващите през територията на Румъния, пристигащи от държави от т.нар. жълта зона, и които пътуват с обществен транспорт, независимо по суша или по въздух, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди качване в превозното средство. Изключения от това изискване се правят за деца на възраст до 3 г. включително, както и за граждани, които са си направили ваксина срещу SARS-CoV-2 и са получили и втората доза от нея, ако са минали най-малко 10 дни между поставянето на втората доза от ваксината и датата на влизане в Румъния. Изисква се и съответната медицинска документация, която да потвърди датата на имунизация.

- реклама -