външно Етиопия извънредно положение членство Македония Албания ЕС Утрехт стрелба Шри Ланка

МВнР: България не е за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

Нищо в българската позиция не дава основание за изводи, че подкрепяме замразяване на преговорния процес за членство на Турция в ЕС, заявяват от МВнР. По-рано днес Себастиан Курц заяви, че Австрия, България и Холандия са за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.

Преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да се водят по същата процедура и при спазване на същите критерии, които се отнасят за всички останали страни-кандидатки, водещи преговори за присъединяване. Това е българската позиция, която ще бъде представена за предстоящия утре в Брюксел Съвет „Общи въпроси“, на който ще бъдат приети заключения по разширяването на ЕС. Позицията е приета в съответствие с националния координационен механизъм по европейските въпроси, заявяват от външно министерство.

От ведомството заявяват, че в българската позиция ясно се казва, че процесът на присъединяване на Република Турция към ЕС представлява важен инструмент за влияние и насърчаване на процеса на европеизация на страната и следва да бъде запазен.

„Нищо в позицията на България относно преговорите за присъединяване на Република Турция към ЕС не дава основание за изводи в посока на евентуална българска подкрепа за замразяване на преговорния процес. Република България винаги се е придържала към позицията, че преговорите за членство на Република Турция в ЕС трябва да се водят по същата процедура и при спазване на същите критерии, които се отнасят за всички останали страни-кандидатки, водещи преговори за присъединяване”, заявяват от МВнР.

България ще изрази надежда на заседанието във вторник на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел, че ще бъде намерен начин за адекватно отразяване на изразените от отделни други държави членки притеснения, в същото време ще подчертае важността на приемане на балансирани заключения, които да не бъдат поставени под въпрос, тъй като те ще изпратят важен и дългоочакван сигнал към страните партньори.

Австрийски дипломат замеси България в скандал

По-рано днес при пристигането си за заседание на Съвета на ЕС на равнище външни министри в Брюксел австрийският първи дипломат Себастиан Курц заяви, че Австрия, България и Холандия са единодушни, че се налага замразяване на преговорите с Турция за приемането й в ЕС.

„Нашето мнение съвпада с мнението на България, на Холандия. Холандският парламент прие сходно решение на това, одобрено от австрийския. Всички наши партии са убедени, че преговорите за влизане трябва да бъдат замразени. Аз, разбира се, ще застъпвам тази линия тук, в Брюксел”, посочи Курц.

- реклама -