сн. БГНЕС

МВнР: България е дълбоко загрижена от военните сблъсъци в Нагорни Карабах

България изразява дълбока загриженост от избухналите военни сблъсъци в Нагорни Карабах, довели до военни и цивилни жертви. Това се казва в позиция на българското външно министерство.

Призоваваме двете страни за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на диалога под егидата на Минската група на ОССЕ и нейните съпредседатели.

Така страната ни се присъедини към Русия, Турция и Европейският съвет, които призоваха за деескалация на напрежението.

Азербайджан и Армения обявиха военно положение.

Парламентът на Азербайджан прие указ за въвеждане на военно положение в редица градове и региони на страната. По-рано Армения обяви подобна стъпка. Кабинетът на страната въведе военно положение и обяви обща мобилизация.

сн. БГНЕС

Влошаването на конфликта между двете страни настъпи сутринта на 27 септември. Страните се обвиняват взаимно в ескалация на напрежението. През 1991 г. Нагорни Карабах, населен предимно с арменци, обяви независимост от Азербайджан. Баку се опита да върне региона със сила и избухна война. През 1994 г. Азербайджан, Армения и непризнатата Нагорно-Карабахска република, с посредничеството на Русия, подписаха протокол за примирие. Военните операции се възобновяват периодично.

Пашинян: Азербайджан и Армения са на ръба на война с непредсказуеми последици

Никол Пашинян, премиер на Армения/сн. БГНЕС

Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че Азербайджан е обявил война на народа му, след като избухнаха тежки боеве по фронтовите линии на оспорваната територия.

„Авторитарният режим на Азербайджан за пореден път обяви война на арменския народ“, заяви Пашинян в изявление по телевизията и добави, „ние сме на ръба на мащабна война в Южен Кавказ, която може да има непредсказуеми последици“.

Днес сутринта азербайджанското министерство на отбраната съобщи, че Армения е започнала интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия. Според Министерството на отбраната има цивилни жертви и ранени. От своя страна арменският премиер Никол Пашинян заяви, че азербайджанските въоръжени сили са предприели офанзива в посока Нагорни Карабах. Според информацията на арменското външно министерство азербайджанската армия бомбардира населени места, включително столицата на непризнатата република Степанакерт.

Карабах
сн. БГНЕС

Азербайджанската армия стреля по граничните райони на Армения, включително в посока към граничния град Варденис. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната Артсрун Ованесян по време на брифинг.

„В момента се водят ожесточени битки по цялата огнева линия в Нагорни Карабах. Също така азербайджанската армия стреля по граничните райони с Армения, включително в посока на град Варденис„, каза той.

Нагорни Карабах
Илхан Алиев, президент на Азербайджан/сн. БГНЕС

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар отправи призив към Армения „незабавно да спре агресията“ срещу Азербайджан.

„Агресивната позиция на Армения е най-голямата пречка за постигане на мир и стабилност в Кавказ. Тя трябва незабавно да се откаже от тази агресия, която ще потопи региона в пламъци„, заяви министърът в изявление, публикувано от Министерството на отбраната.

Руският външен министър Сергей Лавров по време на телефонен разговор с арменския външен министър Зохраб Мнацаканян обяви готовността на Москва да предприеме посреднически усилия за стабилизиране на ситуацията в Нагорни Карабах. Това се посочва в съобщение на руското външно министерство.

„Лавров изрази сериозна загриженост от продължаващите мащабни военни действия по линията на контакт, информация за убитите и ранените. Беше подчертана необходимостта от скорошно прекратяване на огъня“, се казва в съобщението.

В момента се подготвя телефонен разговор между руския външен министър Сергей Лавров и азербайджанския му колега Джейхун Байрамов, се казва в изявлението на руското външно министерство.

сн. БГНЕС

Външните министри на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров проведоха телефонни разговори, по време на които обсъдиха напрежението между Армения и Азербайджан. Това съобщи източник в Министерството на външните работи на републиката.

„Нашият турски външен министър Мевлют Чавушоглу проведе разговори с руския външен министър Сергей Лавров. Те обсъдиха агресията на Армения„, каза източникът на агенцията.

Ръководителят на Европейския съвет призова страните в Нагорни Карабах да прекратят спешно огъня и да се върнат към преговори.

- реклама -