МВнР, избори, Иван Кондов, Калин Анастасов, чужбина, секции,

МВнР: 70% е увеличението на секциите в чужбина спрямо изборите през април

70% е общото увеличение на секциите ни зад граница в сравнение с изборите през април.

Това обяви на брифинг във Външно министерство заместник-председателят на работната група „Избори“ Калин Анастасов.

„В чужбина ще бъдат разкрити 784 секции в 68 държави. Уведомили сме ЦИК за точността в цифрата, която изнесоха. 65 344 ще са българските граждани, за които получихме списък от ЦИК, да се включват в списъците за гласуване в чужбина. Неподалите заявление също ще могат да гласуват, попълвайки декларация“, обясни Анастасов.

Секциите във Великобритания ще са 4 пъти повече, а в Турция – три пъти.

Все още нямаме решение за машинния вот в чужбина, заяви от своя страна председателят на групата Иван Кондов.

„Нямаме решение, което ни поставя в напрежение. Искрено се надявам да се вземе решение, за да изпълним задачите, които ще ни бъдат поставени от Централната избирателна комисия“, посочи още Кондов.

От МВнР уточниха, че точният брой на секциите в чужбина ще бъде 784, а общо 65 344 са българските граждани, включени в списъците.

От утрешния ден пък БНБ започва да предава изборните книжа на външното министерство, което ще отговаря за логистиката по транспортирането.

„Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет за изборите, ние го направихме на база 800 секции, познали сме тази бройка. Изглежда страшно много и представлява сериозна задача за нас – логистична, организационна. Най-много ни притеснява въпросът с човешките ресурси“, посочиха още от външно министерство, припомняйки, че в момента те работят и по много други дейности.

Заради летния сезон и възможността почиващи българи да подават заявление за гласуване в чужбина, няколко секции ще бъдат разкрити на места, където няма български общности. Такива например ще има на няколко гръцки острова, както и на екзотични дестинации като Доминиканската република.

„Няма да крия, че това ни затруднява“, посочи още Иван Кондов.

От Доминиканската република има подадени 40 заявления за гласуване.

Иван Коднов обясни, че допълнителна трудност в организацията на изборите в чужбина създава фактът, че там, където няма български общности, членове на избирателните комисии ще трябва да се командироват от България. Проблем ще се създаде и с транспортирането на бюлетините, което трябва да се извършва с дипломатическа поща.

Възниква още въпрос свързан с многото секции и той засяга предстоящите президентски избори през есента. Тогава също ще трябва да се открият много на брой секции в чужбина, а в много от държавите по света сезонът ще е приключил и не е ясно дали изобщо ще има кой да гласува там.

- реклама -