МВнР: 31 българи са заявили евакуация от Судан

31 български граждани са заявили желание да бъдат евакуирани от Судан. Поддържа се денонощна връзка с тях.

Това каза на извънреден брифинг на МВнР заместник-министърът на външните работи и говорител Костадин Коджабашев.

По думите му екипът на ведомството прави всичко възможно да осигури безпроблемна и безопасна евакуация на всички български граждани.

„Там нямаме функциониращо посолство, а покриващо е това в Кайро. В своята дейност по евакуацията, то се подпомага и от представителството ни в Рияд.

Ситуационният център и посолството ни в Хараре координирано търсят и предлагат опции чрез маршрути по въздух и суша за евакуация от Судан“, обясни той.

И уточни, че вариант с изпращане на „Спартан“ ще се обсъжда, само ако се появи проблем при евакуацията.

Според Коджабашев партньори извън ЕС – Турция, Саудитска Арабия, САЩ, ОАЕ и Великобритания, оказват съдействие. „Около 1000 граждани на ЕС вече са евакуирани от Судан“, разкри той.

Таня Димитрова, директор на дирекция „Ситуационен център“, заяви, че е организиран кризисен щаб. „Трима бяха евакуирани на 21 април с конвой на Саудитска Арабия, двама отпътуваха за Египет на 22 април и успешно преминаха границата. Осем заминаха на 23 април за Египет с нает автобус, седем от тях се намираха в 13 ч. днес на границата с Египет. Един от тях отказа евакуация и се връща в Хартум. Екип от посолството ни в Кайро пътува към Судан. Един български гражданин, заедно със съпругата му и трите му деца, поради липса на български документи, не бяха включени в списъка за евакуация. Очаква се до края на деня да пристигнат на границата с Египет“, разкри тя. И допълни, че още седем български граждани са отпътували на 23 април към Порт Судан, двама пристигнаха днес в Берлин с евакуационен полет на немските въздушни сили, в сряда ще са у нас.

„На терен в момента се намират 10 души, от тях – четирима – жена с три деца пътува към базата в Хартум, където би трябвало да бъде евакуирана със самолет, но по пътя е възникнала опасност и засега не е сигурно, че ще успее да се евакуира. На друга българка съпругът ѝ не е разрешил пътуването от Судан, тя към момента се намира на летището и очаква отпътуване с полет на ЕС. Друг българин се свърза с нас от Ливан, за да поиска евакуация с децата им, но тя отказа“, заяви Димитрова.

- реклама -