МВФ

МВФ вижда подобряване на глобалната икономика въпреки несигурността

Икономическият растеж, воден от Съединените щати и Китай, се ускорява, усилвайки рисковете от неравномерно глобално възстановяване, заяви шефът на МВФ във вторник, предаде АФП.

„През януари прогнозирахме глобален растеж от 5,5 процента през 2021 г.“, заяви шефът на МВФ Кристалина Георгиева в обръщение преди годишната пролетна среща на органа, съорганизирана със Световната банка.

„Сега очакваме по-нататъшно ускорение“, каза тя преди официалната актуализация на прогнозата на международната организация след седмица.

Основните фактори за подобрените перспективи включват приемането на американския пакет за икономическо облекчение на президента Джо Байдън от 1,9 трилиона долара и очаквания ефект от коронавирусните ваксини, които все повече се предлагат в по-големите икономики, каза Георгиева.

Тя също похвали „изключителните усилия“ на работниците от цялата вселена на здравеопазването, включително лекари, медицински сестри и учени,разработващи ваксини.

Правителствата изиграха ключова роля за предотвратяване на световната депресия, каза Георгиева, с около 16 трилиона долара фискална подкрепа и „масивна инжекция на ликвидност от централните банки“, предотвратяваща пълна катастрофа.

Без тези стъпки световният икономически спад от 3,5% през 2020 г. „би бил поне три пъти по-лош“, каза тя.

Но МВФ вижда все по-големи признаци на „възстановяване на много скорости“, задвижвано от САЩ и Китай, които са на път да се радват на растеж до края на 2021 г., който изпреварва резултатите им отпреди кризата.

Като цяло глобалните перспективи остават помрачени от „изключително висока несигурност“, като икономическата активност все още е тясно свързана с пандемията.

„Толкова много зависи от пътя на пандемията – който сега се формира от неравен напредък във ваксинацията и новите вирусни щамове, които задържат перспективите за растеж, особено в Европа и Латинска Америка,“ каза тя.

Особено уязвими са нововъзникващите пазари с „по-крехки“ правителства.

„Много от тях са силно изложени на силно засегнати сектори, като туризма“, каза Георгиева. „Сега те са изправени пред по-малък достъп до ваксини и още по-малко възможности в бюджета си.“ Силно притеснение в глобалната икономика, страдаща от различните темпове на възстановяване, би било внезапно покачване на американския растеж, което води до скок на лихвените проценти и бягството на капитали от нововъзникващите региони.

„Очакваме инфлацията да остане ограничена, но по-бързото възстановяване на САЩ може да доведе до бързо покачване на лихвените проценти, което може да доведе до рязко затягане на финансовите условия – и изтичане на значителни потоци на капитал от нововъзникващите и развиващите се икономики“, посочи българката.

Георгиева настоява за щедри инвестиции в производството и разпространението на ваксини, за да се улесни преходът към икономиката след коронавируса.

Тя също така подкрепя увеличените инвестиции за най-уязвимите страни, както и разходите за инфраструктура, здравеопазване и образование, така че „всеки може да се възползва от историческата трансформация към по-зелени и по-умни икономики“.

Тази група нации се нуждае от 200 милиарда долара за пет години, за да преодолее пандемията и още 250 милиарда долара, за да се върне към траекторията на среща с по-богатите страни, каза Георгиева, цитирайки скорошно проучване на МВФ.

МВФ вече е осигурил 107 млрд. долара за финансиране и облекчаване на обслужването на дълга за 29-те най-бедни държави. Това включва подкрепа за Африка на юг от Сахара на около 13 пъти по-високо ниво от преди. Подкрепата в рамките на международната организация също се изгражда за отпускане на около 650 милиарда долара специални права на тираж в помощ на най-уязвимите държави, каза Георгиева.

- реклама -