икономика растеж стабилно МВФ икономическа свобода България

МВФ: Възстановяването на световната икономика остава стабилно

Възстановяването на световната икономика разчита на стабилна основа, като подобряването на растежа на Китай, Европа и Япония компенсират по-лошото представяне на САЩ и Великобритания.

Това се казва в актуализираното проучване на Международния валутен фонд (МВФ) за световната икономика.

В същото време обаче растежът на заплатите остава муден, което създава риск от увеличаване на напрежението, което вече тласна някои държави към по-антиглобалистични политики.

Паралелно с това усилията за борба с финансовите регулации, влезли в сила през 2008 г., могат да влошат стабилността, предупреждават от МВФ.

„Възстановяването на световния растеж, който прогнозирахме през април, е на сигурна основа. Вече няма въпросителна след натрупването на инерция на световната икономика“, казва икономистът Маурис Общфелд от Фонда по време на представянето на новите данни.

МВФ все още очаква световен растеж с 3,5% през 2017 г. и с 3,6% през 2018 г., също както през април. Непроменените прогнози прикриват други значителни промени на Фонда, включително и по отношение на САЩ, където се наблюдава значително намаляване на очакванията за растеж, след като МВФ заключи, че обещанията за повишаване на разходите на президента Доналд Тръмп все още нямат търсения ефект.

Прогнозите за САЩ бяха намалени до 2,1% за тази и следващата години, което е спадане съответно с 0,2% и 0,4%.

Очакванията за британската икономика също са понижени с 0,3% до 1,7% за тази година заради по-слабата от очакваното икономическа активност през първото тримесечие на годината. В същото време обаче влиянието на Брекзит върху икономиката продължава да „остава неясно“.

Тези понижения се компенсират от подобрените очаквания за други ключови икономики, в това число и в еврозоната, където повишение на прогнозите отбелязват Франция, Германия, Италия и Испания. С това цялостният растеж на еврозоната достига до 1,9% тази година и 1,7% през следващата.

Китай продължава да е основният двигател на световния растеж с очаквано увеличение от 6,7% тази година и 6,4% следващата, благодарение на икономическите политики на Пекин.

- реклама -