МВФ с лоша прогноза за българската икономика! Ето какво ще се случи!

МВФ с лоша прогноза за българската икономика! Ето какво ще се случи! Световната финансова институция понижи прогнозата си за развитието на българската икономика за тази година. В същото време фондът вече залага на по-висока инфлация. Това сочат данните от най-новия Преглед на глобалната икономика, озаглавен „Стабилен, но бавен растеж: Устойчивост насред различия“.

За настоящата година МВФ очаква икономиката на България да нарасне с 2,7 на сто. Това е по-ниска оценка спрямо есенния доклад, публикуван през октомври миналата година, в който бе прогнозиран ръст от 3,2 на сто.

През 2023 г. икономиката на страната ни нарасна с 1,8 на сто.

В оценката си за 2025 г. МВФ очаква националното ни стопанство да отчете ръст от 2,9 на сто.

По отношение на инфлацията Фондът очаква темп от 3,4 на сто през 2024 г. след прогнозите за ръст на потребителските цени от 3 на сто, записани в октомврийския доклад. За 2025 г. Фондът очаква инфлацията да се забави до 2,7 на сто.

В пролетните прогнози на МВФ е посочено още, че безработицата у нас през 2024 г. ще намалее до 4,3 на сто при очаквания за ниво от 4,4 на сто в октомврийския доклад. През 2023 г. нивото на показателя бе 4,4 на сто. Догодина показателят ще продължи да се понижава, достигайки 4,2 на сто, очакват експертите на Фонда.

Оценки на други институции

Реалният брутен вътрешен продукт на България се очаква да се увеличи с 1,9 на сто през 2024 г., обяви през февруари Европейската комисия. Тогава ЕК коригира нагоре спрямо есенната си прогноза очакванията за растеж на българския БВП.

За сравнение, Българската народна банка прогнозира ръст на БВП от 2,2 на сто за текущата година в мартенската си макроикономическа прогноза. Тя беше публикувана по-рано днес. В прогнозата на Министерството на финансите при приемането на националния бюджет бе заложен ръст на БВП от 3,2 на сто.

Регионален контекст

Като цяло за Европа в пролетния си доклад МВФ повишава прогнозата си за растеж за 2024 г. до 1,6 на сто спрямо октомврийската оценка от 1,5 на сто.

Сред страните от региона за икономиката на Румъния се очаква да нарасне с 2,8 на сто, а тази на Гърция – с 2,0 на сто, съобщава БТА.

За Хърватия очакванията на Фонда сочат ръст на БВП от 3,0 на сто през тази година. Това е възходяща корекция спрямо октомврийския анализ, в който се залагаше ръст от 2,7 на сто.

- реклама -