МВФ

МВФ ревизира прогнозата си за растеж на България до 3% от БВП през 2016 г.

Международният валутен фонд ревизира прогнозата си за растеж на българската икономика до 3% от БВП през 2016 г. Очакванията до този момент бяха за свиване до 2,3%.

Това заяви ръководителят на редовната мисия на Фонда в България Реза Бaкир на среща с министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

За състоянието на банковата система

Ръководителят на мисията на МВФ Реза Бaкир даде високата оценка за проведения стрестест на банките в България. По думите му, резултатите показват, че българската финансова система е стабилна и сигурна, а институциите, които са ангажирани с регулациите и надзора на банките, работят спрямо най-високите международни професионални критерии.

Премиерът Бойко Борисов е уверил госта си, че след банковата криза през 2014 г. правителството е осигурило средствата за преодоляване на последиците от фалита на КТБ и е предприело всички мерки да не се допускат подобни кризи в бъдеще.

За изпълнението на бюджета

Дефицитът в края на годината ще бъде по-нисък от заложения, сочат междинните данни за изпълнението на бюджета за 2016 г. „Това се дължи най-вече на значително увеличените приходи, които с натрупване спрямо началото на мандата на правителството на Бойко Борисов преди близо две години, са нараснали с над 2 млрд. лева“, подчерта финансовият министър Владислав Горанов.

Рискове пред българската икономика

Според експертите на МВФ основните рискове за родната икономика са свързани с влошаващата се демографска картина и със сериозните икономически и социални контрасти между отделните райони на страната. От фонда са предложили и конкретни мерки за подобряване управлението на държавните предприятия и за стимулиране на частното потребление.

- реклама -