МВФ, шеф, кандидати, ЕС, Кристалина Георгиева

МВФ призовава за засилен мониторинг на растящата инфлация

Управителният комитет на Международния валутен фонд ще призове за засилен мониторинг на динамиката на инфлацията и ще поиска от за политиците да бъдат готови да предприемат „решителни действия за поддържане на ценовата стабилност“, показа проект на комюнике, видян от агенция Ройтерс.

Декларацията, която ще бъде публикувана от Международния валутен и финансов комитет на Фонда (IMFC), подчертава значително повишената загриженост по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка през тази седмица, че рязкото повишаване на инфлацията може да се окажат по-трайно от досега очакваното.

„Настоящият ръст на инфлацията все още се оценява главно като дължащ се на временни фактори, но сега изглежда по-траен от очакваното, а нарастващите рискове за инфлационните перспективи в близко бъдеще се увеличават в широк кръг страни“, се посочва в проекто комюникето на IMFC.

Необходимо е да се предприемат стъпки, за да се направят веригите на доставки, които са една от причините за растящата инфлация, по-устойчиви в бъдеще, посочва още МВФ.

Източник: БНР

- реклама -