бюджетен дефицит Испания Португалия санкции

МВФ иска опрощаване на дълга на Гърция

Международният валутен фонд не е съгласен да осигури своята част от финансирането за спасителната програма на Гърция. От организацията настояват страните от еврозоната да обсъдят и уточнят опрощаване на част от гръцкия дълг.

По-рано днес европейските кредитори обявиха, че успешно са приключили прегледа на предприетите от правителството на СИРИЗА реформи и ще отключат 10,3 милиарда евро финансиране от резервите на Европейския стабилизационен механизъм. Сумата е част от третия спасителен пакет за гръцката икономика, който беше договорен в средата на миналата година.

В рамките на преговорите от последните месеци обаче МВФ поиска европейските страни да опростят част от задълженията на Гърция като мярка за постигане на трайна финансова стабилност и икономически растеж в страната.

На подобна мярка се противопоставя Германия като основен кредитор на Атина.

Високопоставен служител на МВФ, цитиран от АФП, заяви, че за да се включи в спасителния план до края на годината, финансовата институция очаква опрощаване на част от дълга.

МВФ и европейските страни са част от сложна система, свързана с гръцкия дълг, в която средствата от единия кредитор се разходват най-вече за погасяване на стари задължения към другия.

- реклама -